Horsemanship in de praktijk | Problemen oplossen

IMG_7612Deze serie gaat over het oplossen van veel voorkomende problemen in de omgang met paarden. Deze serie geeft tips over relatief makkelijke technieken, die voor veel combinatie’s toepasbaar zijn. In deze inleiding worden handvatten aangereikt voor je eigen mind set. In de losse artikelen wordt verder ingegaan op specifieke problemen.

Voordat je met het oplossen van problemen aan de slag gaat is het belangrijk om met een aantal algemene zaken rekening te houden. Naast het toepassen van de juiste techniek, zijn ook dingen als de timing van jouw hulpen, je eigen emoties, consequent zijn en de veiligheid van jezelf en je paard, heel belangrijk.

Veiligheid

Bedenk je te allen tijde of je het probleem op een veilig manier aanpakt. Zorg voor een duidelijke basis communicatie met je paard en blijf zelf in een veilige positie staan. Mocht je je niet prettig voelen bij het gedrag dat jouw paard vertoont in bepaalde situatie, haal er dan een instructeur bij die jou en je paard kan helpen.

Emoties

Laat je eigen emoties thuis. Het heeft geen zin om boos of gefrustreerd te worden, dit werkt zelfs averechts. Zodra je merkt dat je emotioneel wordt, neem dan even wat afstand en tijd om te kalmeren en ga weer verder. Paarden leren patronen nou eenmaal niet zo snel af.

Herhaling

Onderschat de waarde van herhaling niet voor paarden. Paarden leren gedrag het makkelijkst door iets vaak te herhalen. Op die manier wordt het gedrag een patroon. Ongewenst gedrag kan ook een patroon zijn geworden, dan zal je het nieuwe gedrag nog vaker moeten herhalen om het oude patroon te doorbreken.

Geduld

Het aanleren van nieuw gedrag kost tijd. Verwacht niet dat het allemaal in een keer goed gaat. Zowel jij als je paard hebben tijd nodig om nieuwe dingen onder de knie te krijgen. Leren gaat met vallen en opstaan. Raak niet meteen ontmoedigd als iets niet lukt of jullie een slechte dag hebben, dit is heel normaal.

Timing

Bijna nog belangrijker dan de hulpen die je geeft, is je timing. Paarden leren op het moment dat ze beloond worden. Dit kan in de vorm van een kriebel, maar ook het wegvallen van druk is een beloning. Het gedrag waarvoor het paard beloond wordt, is het gedrag dat een paard gaat herhalen. Bedenk je dus goed, dat wanneer je paard wegloopt en jij laat je hulp los om hem terug op zijn plek te zetten, je al aan je paard aan het leren bent dat weglopen het antwoord op je hulp is.

Karakter

Per paard kan de aanpak voor een probleem erg verschillen. Sommige paarden zijn onzeker, of zelfs angstig, sommige zelfverzekerd of dominant. Er zijn paarden die introvert zijn en graag stilstaan en paarden die extravert zijn en graag bewegen. Per situatie kan het erg verschillend zijn hoe je paard zich voelt, kijk dus altijd goed naar je paard en ga er niet vanuit dat wanneer hij zelfverzekerd is, dit betekent dat hij niets meer eng vindt . Je kan je voorstellen dat je voor een introvert onzeker paard een hele andere aanpak hebt dan voor een extravert zelfverzekerd paard.

Zoals je ziet komt er nog een boel kijken bij het oplossen van problemen. Deze serie reikt een aantal technieken aan om met specifieke problemen aan de slag te gaan. Lees verder over de verschillende onderwerpen door op de onderstaande links te klikken.