Hoeven optillen en stilhouden

 Het makkelijk optillen en het rustig stilhouden van de hoeven is voor paarden echt een oefening in geduld, balans en vertrouwen. Als een paard niet meewerkt kan het echt een onmogelijke, of zelfs gevaarlijke, taak lijken om de hoeven uit te krabben of een paard te bekappen.  Hoe zorg je er nou voor dat je paard met je mee gaat denken en zelf zijn benen optilt, en daarna ook nog zijn been stilhoudt?

Voordat je hiermee begint is het fijn om te zorgen dat je paard ontspannen stil kan staan op de plek waar je gaat oefenen.

Veiligheid

Zorg dat je altijd in een veilig positie blijft staan. Ga niet te ver naar achteren, zodat het paard je niet kan schoppen, of naar voren, want als een paard met zijn been maait, wil je niet dat hij je raakt. Zorg ook dat je met je gezicht niet te dicht over de hoe leunt. Zorg dat je naast het paard blijft staan en niet met je voeten onder het paard. Mocht het paard dan onverwacht zijn hoeven neer zetten, gaat hij niet per ongelijk op je tenen staan.

Het aanleren

Het is het makkelijkst als je je paard een halster en een leadrope omdoet, Eventueel kan een stick ook handig zijn. Begin met oefenen op een plek waar je paard het makkelijk vindt om stil te staan en ontspannen is. Mocht je paard het moeilijk vinden om rustig stil te staan, ga dit dan eerst oefenen.

Stap 1

Zorg dat je paard ontspannen en rustig stilstaan. Zet je paard niet vast, maar hou de leadrope over je arm. Zo kun je het touw altijd pakken en je paard met zijn hoofd naar je toe vragen, zodat hij je niet kan schoppen.

Stap 2

Aai rustig over de benen van je paard, totdat het paard er geen probleem mee heeft als je zijn benen aanraakt. Ben je bang dat je paard schopt, doe dit dan eerst met de stick. Vind je paard deze stap heel moeilijk, zorg dan dat je er echt voldoende aandacht aan besteed. Wanneer je met de stick over het been kan aaien, maar je nog niet vertrouwd dat je paard niet schopt, kun je gaan oefenen met vreemde objecten aan het uiteinde van de stick. Denk aan een plastic zak, een opgeblazen rubber handschoen of bijvoorbeeld rood wit afzetlint.

Stap 3

Stap zachtjes met de stick op het been waarvan je wilt dat het paard het optilt. Als je paard zijn been niet optilt, ga je steeds harder tappen, tot je paard het wel doet. Zodra je paard zijn been optilt beloon je. Herhaal dit met alle 4 de benen, totdat je paard deze rustig optilt en neerzet.

Hoef vragen

Stap 4

Nu ga je de vraag met de stick, vervangen voor een vraag met je hand. Bij het voorbeen doe je dit bij de zwilwrat, bij het achterbeen net boven de hak. Zet hier zachtjes wat druk op bij het been dat je wil dat het paard optilt. Tilt het paard het been niet op, dan voer je de druk rustig op. Zodra het paard zijn been optilt, laat je de druk los en beloon je het paard. Ook deze stap herhaal je tot het paard alle 4 de benen rustig op kan tillen.

Hoef omhoog houden

Stap 5

Als je paard rustig zijn voeten op kan tillen kun je gaan werken aan het langer omhooghouden van de voeten. Houd het been steeds een paar seconde langer omhoog en bouw zo rustig uit. Als je paard mijn zijn been gaat trekken, probeer dan de beweging te volgen. Zodra je paard zijn been dan weer rustig stilhoudt, kun je het been neerzetten om te belonen

 

Veelvoorkomende problemen

Wil je paard zijn hoeven niet optillen en stilhouden?

  • Zorg dat je paard het niet saai gaat vinden, hou het oefenen kort en wissel af
  • Laat je niet verleiden met kracht te gaan werken, dat zorgt alleen maar voor frustratie bij jou en je paard

Durft je paard zijn hoeven niet op te tillen en stil te houden?

  • Oefen veel met het aanraken van de benen, zodat je paard echt ontspannen is
  • Veel paarden vinden het lastig om hun evenwicht te houden. Zorg dat je de hoef vasthoudt op een manier die prettig is voor het paard
  • Hou de hoef in het begin maar kort omhoog, als dat goed gaat kun je dit langzaam uitbouwen