Stilstaan bij opstappen

InparkerenOpstappen vanaf een opstapje is het beste voor de rug van je paard, maar soms helemaal niet zo makkelijk. Hoe zorg je er nou voor dat je paard naast het opstapje komt te staan en ook nog lang genoeg blijft staan om op te stappen, zonder dat je met je opstapje de hele bak door loopt achter je paard aan.

Op de lange termijn is het het makkelijkst om je paard te leren zelf naast het opstapje in de goede positie te gaan staan, terwijl jij op het opstapje staat. In het begin kan dit wat tijd kosten om aan te leren, maar als je paard het eenmaal door heeft scheelt het heel veel tijd, gedoe en frustratie. Ook kun je dan bijvoorbeeld in het bos makkelijk opstappen vanaf vaste objecten. Voordat je hiermee begint is het fijn om een aantal dingen al goed van je paard te kunnen vragen.

  • Druk op het halster volgen naar voren
  • Druk op het halster volgen naar je toe
  • Achterwaarts terwijl jij je voeten stil houdt
  • Schouder aan de kant zetten als jij dit vraagt
  • Optioneel: het naar je toe zetten van de achterhand

Het aanleren

Het is het makkelijkst als je je paard een halster en een leadrope omdoet, en een zadel om het opstappen te kunnen simuleren (tenzij je zonder wilt rijden natuurlijk). Eventueel kan een stick ook handig zijn.

Stap 1

Zet het opstapje zo neer dat je eromheen voldoende ruimte hebt, vraag je paard met zijn neus richting het opstapje en ga erop staan. Aai je paard rustig zonder al meteen iets te vragen.

Stap 2

Vraag je paard nu rustig een pasje voor en achterwaarts vanaf het opstapje. Voor veel paarden is het raar wanneer je je hulpen ineens vanuit een andere positie vraagt, dus geef je paard de tijd om het te snappen.

Stap 3

Vraag je paard nu naar voren en om je heen te stappen. Zodat je paard met zijn linkerkant naast je komt te staan. In het begin is een stapje genoeg. Bij sommige paarden kan het makkelijk zijn om de vraag aan je halster met je stick te ondersteunen. Als je het gevoel hebt dat je paard dat eerste pasje snapt, kun je meerdere stappen gaan vragen, totdat je naast de schouder, en uiteindelijk naast het zadel uitkomt. Als je paard een stap in de goede richting doet, beloon hem dan uitgebreid.

Stap 4

Het kan zijn dat je paard na stap 3 wel naast je staan, maar nog te ver weg om op te stappen. Het is het makkelijkst als je dan de communicatie met je paard hebt om zijn achterhand naar je toe te vragen, dan staan ze vaak in een keer goed. Lukt dat nou nog niet, kun je ook de schouders naar je toe vragen met het halster en je paard vervolgens weer een stapje naar voren vragen.

In het begin is het even zoeken en puzzelen, totdat je paard op de juiste plek staat. Door je paard uitgebreid te belonen als hij goed staat,zal je merken dat je paard ook mee gaat zoeken naar hoe je precies wilt dat hij staat. Dan zal het steeds makkelijker gaan, totdat je je vraag nog maar amper hoeft te stellen en je paard zichzelf zo op de goede plek zet.

Veelvoorkomende problemen               

Wil je paard niet naast het opstapje stilstaan?

Maak het dan leuk voor je paard om bij het opstappen stil te staan. Beloon hem uitgebreid voor stilstaan naast het opstapblok. Maak het oncomfortabel om weg te lopen en comfortabel bij het opstapje.

  • Zet je paard elke keer terug naast het opstapje en beloon hem daar uitgebreid, met je stem, door te kriebelen en door het paard rust te geven
  • Laat je paard een rondje (of meerdere) draven elke keer dat hij er voor kiest om weg te lopen, al snel wordt het dan zijn idee om gewoon rustig stil te blijven staan

Durft je paard niet naast het opstapje stil te staan?

  • Ga echt rustig stapje voor stapje, beloon veel, herhaal de stappen en neem veel pauze
  • Zorg voor ontspanning tussendoor, als je paard een goede poging doet, loop dan bijvoorbeeld een rondje met hem of doe iets anders zodat het paard zijn spanning kwijt kan