Paard in training

Wilt u uw paard laten inrijden, door rijden of loopt u tegen problemen aan die u zelf niet op kunt lossen of op wilt lossen, dan is het mogelijk om uw paard bij ons in training te zetten.
Indien u uw paard bij ons brengt om probleem gedrag op te lossen, is het belangrijk dat fysieke oorzaken van het gedrag zijn uitgesloten, zodat het zeker is dat het paard lichamelijk (en zonder pijn) in staat is om te doen wat van hem gevraagd wordt.

Alle paarden die bij ons in training komen dienen recent ontwormd te zijn.

Uiteraard bent u altijd welkom om (op afspraak) een training bij te wonen.

img_7101

Indicatie trainingsmogelijkheden en de tijdsduur hiervan
Let op! Dit zijn slechts richtlijnen, uitgaande van 5 tot 6 trainingen per week! Elk paard is anders, en dus wordt er ook voor elk paard een stappenplan en trainingsschema op maat gemaakt. Onderstaande tijdsduur is een gemiddelde. Over het algemeen geldt dat groene paarden iets sneller zijn, en paarden met grote rijtechnische- of gedragsproblemen iets meer tijd kosten.

1. Basis grondwerk, zadelmak en ruitermak – 4 weken
Het paard beheerst een basis in het grondwerk, (oa ontspannen halsteren, netjes meelopen zonder te duwen en de 7 games van Parelli) en kan hierin ontspannen. Het paard kan ontspannen opgezadeld worden terwijl hij los stilstaat en ontspannen lopen met een zadel op zijn rug in 3 gangen. Ook kan het paard naast een opstapje staan en ontspannen terwijl een mens op zijn rug stapt, en zonder veel spanning stilstaan en rondstappen met een ruiter op zijn rug. Voor jonge paarden of paarden die komen voor specifieke grondwerk of trailer problemen kan het zadelen en opstappen worden vervangen door andere relevante oefeningen.

2. Inrijden – 4 weken
Het paard kan stappen, draven en aangalopperen terwijl het wordt gereden op een touwhalster of andere bitloze optoming. Voor het ontwikkelen van een goede galop is meer kracht nodig dan in 4 weken rijden kan worden opgebouwd. Het paard reageert fijn op de hulpen voor voorwaarts, remmen en sturen. Het paard kent de isolations (apart besturen van de voorhand, achterhand of het hele paard).
Alleen mogelijk na optie 1, indien het paard al een goede grondwerk basis heeft kan hier in overleg van afgeweken worden.

3. Doorrijden – 4 weken
Het paard kan in 3 gangen op 2 handen in de bak gereden worden. Het paard kent de zijwaartse beenhulpen. Er is een begin gemaakt met de zijgangen wijken en schouder binnenwaarts. Paard loopt op eigen benen en stabiel. Alles is beter bevestigd en stabieler.
Alleen mogelijk na optie 1 & 2, indien uw paard al een goede basis heeft kan hier in overleg van afgeweken worden

4. Buiten rijden – 2 weken
Het paard kan alleen en met een ander paard het bos in, zowel aan de hand als onder het zadel. Het paard is ook buiten goed aan de hulpen.
Alleen mogelijk na de opties 1 t/m 3, indien uw paard al een goede basis heeft kan hier in overleg van afgeweken worden.

5. Trailerladen – 1 week
Het paard kan vanaf de zijkant geladen worden, zonder dat u voor hem uit hoeft te lopen. Het paard kan ontspannen in de trailer en rustig blijven staan als u de stang erachter doet en de klep sluit.
Alleen mogelijk na ten minste optie 1. Indien het paard al een goede grondwerk basis heeft kan hier in overleg van afgeweken worden.

6. Wennen aan bit – 1 week
Het paard is gewend aan een bit in zijn mond en kan hiermee ontspannen. Het paard snapt de hulpen op het bit en reageert hier licht op.
Alleen mogelijk na tenminste optie 1 & 2, inbegrepen bij de combinatie van opties 1 t/m 3. Indien uw paard al een goede basis heeft kan hier in overleg van afgeweken worden.

7. Balkjes lopen, cavaletti lopen en klein sprongetje kunnen maken – 1 week
Het paard kan ontspannen over balkjes, cavaletti en een klein sprongetje komen in draf of galop. Het paard blijft goed aan de hulpen zowel voor, tijdens als na de sprong.
Alleen mogelijk na optie 1 t/m 3, indien uw paard al een goede basis heeft kan hier in overleg van afgeweken worden.

8. Dubbele lange lijnen – 1 week
Het paard kent de basis van het werken aan de dubbele lange lijnen. Het paard is niet bang voor de lijnen en kan ontspannen op de cirkel in 3 gangen op 2 handen. Het paard snapt de hulpen aan de dubbele lange lijnen en kent de stemcommando’s voor stap, draf en galop. Er is een begin gemaakt met het werken in de men positie in stap en in draf.
Alleen mogelijk na ten minste optie 1.img_8923

Samen met de eigenaar en afgaande op het paard stellen we voor elk paard de doelen en een tijdsplanning op. Mocht uw ideale optie hier niet tussen staan, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.