Trailerladen

Is je paard moeilijk te laden? Wij kunnen jou en jouw paard helpen (weer) ontspanning te vinden in het trailerladen.

Paarden zijn prooidieren, daarom is het niet zo gek dat de meeste paarden wat claustrofobisch zijn. In een nauwe ruimte hebben ze immers weinig mogelijkheden tot vluchten en zijn ze een makkelijke prooi voor passerende roofdieren.

Sommige paarden vinden de trailer een beetje spannend, andere paarden komen er voor geen goud in de buurt. Om je paard succesvol te kunnen laden heb je een aantal “ingrediënten” nodig.

trailerladen 1Tijdens een les trailerladen bekijken we eerst al deze ingrediënten afzonderlijk, en indien nodig gaan we aan de slag met het verbeteren daarvan. Trailerladen is voor de meeste paarden al moeilijk genoeg, daarom wil je niet tijdens het laden allerlei andere problemen op moeten lossen.

Hierbij kan je denken aan

  • Hoe reageert het paard in spannende situaties; probeert hij het op te lossen of niet?
  • Hoe makkelijk gaat het paard achterwaarts en voorwaarts op een hulp?
  • Kan het paard ontspannen als er iets gebeurt achter zijn billen? Als het paard dat spannend vindt, dan zal het dichtdoen van de stang moeilijk zijn.
  • Kan het paard ontspannen in stilstand? Als het paard buiten de trailer al slecht ontspant in stilstand, zal het in de trailer nog veel moeilijker gaan.
  • Hoe reageert het paard op druk aan het halster; gaat hij daar tegenin of wijkt hij netjes voor de druk? Als een paard snel tegen de druk in gaat, zal het laden ook een stuk lastiger gaan.

Vervolgens gaan we in een paar lessen bezig om het paard te laten ontspannen zowel tijdens het laden als tijdens het staan op de trailer. Belangrijk hierbij is dat we het paard leren om zelfstandig, op eigen benen, de trailer in te lopen. Als het paard het grootste deel van zijn spanning kwijt is leer je daarna om zelf je paard te laden.

Indien je zelf al een goede basis hebt in het werken op de grond met je paard, kan je gelijk zelf aan de slag met het laden.

Na elke les krijg je een aantal oefeningen als huiswerk om, voor jou en je paard, te bevestigen wat we die les gedaan hebben.

trailerladen 2

Hoeveel lessen er nodig zijn voordat je zelfstandig en probleemloos je paard kan laden hangt af van een aantal factoren. Hoe groot de problemen waren, hoeveel ervaring jij en jouw paard al hebben met grondwerk, hoeveel je oefent enz.
De meeste combinaties hebben aan 2 á 3 lessen genoeg.